Ha valaki részt szeretne venni a mentésben, ahhoz a következő kéréseink, ajánlásaink vannak:

 

-A mentés adatait évek óta figyelemmel kísérjük, ezért minden egyes átsegített béka adatára szükségünk van! Az ivart nem tartjuk számon, viszont a faj szerint menttett békák számát, és az időpontot minden esetben kérjük jelezni lehetőleg egy napon belül!

 

-Egy vödörbe több fajt ne tegyünk! Az egyes fajok testnedvei a másik fajra nézve végzetesek lehetnek, mivel a bőrlégzést gátolhatják. Hideg időben ez különösen veszélyes! Javaslom a vödörbe úgy helyezzük a békákat, hogy előbb egy-két liter vízet öntünk az aljába!

 

 

-Ugyanígy egyes békák (különösen a barna varangy) testnedvei az ember szemébe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak! Ha a kezünk olyan lesz, abból nem lehet semmi baj, fontos azonban, hogy a szemünkbe ne nyúljunk! Ha kisgyerek kezébe adjuk a békát, különösen figyeljünk erre! A mentés után  -esetleg közben  is - akár a tó vizével mossunk kezet!

 

-Amikor a békákat a tóhoz visszük, néha ötvennél is több állat kerül ki a vödörből. Ilyenkor fontos, hogy ne hagyjuk őket egy kupacban, mert a petével teli nőstényeket a hímek megrohamozzák. Volt már rá példa, hogy ilyenkor meg is fojtották őket! Legjobb egyesével vízbe helyezni őket, a nőstényeket esetleg néhány méterrel távolabb, hogy legyen egy lélegzetvételnyi idejük.

 

 

-A vonulás legaktívabb időszaka az enyhe, esős este - éjszaka. Hideg időszakban a békák visszaássák magukat az avarba, a föld alá, és akár több napig újból szinte mozdulatlanul várnak. Ezért hideg napokon a hálót ritkábban szoktuk ellenőrizni, az enyhébb napokon azonban több alkalommal, ha szükség úgy hozza, szinte folyamatosan. Ilyenkor is legfontosabb az esti órákban!

 

-A mentés során vigyázzunk, hogy a hálót, a köveket ne mozdítsuk el! A háló kihelyezés körülbelül tíz, húsz ember több órás munkája, ha valaki nem elég óvatosan keresi a békákat a hálóban, a háló elmozdul, és elveszíti szerepét!

 

-Az időpontok című menüpontban egy táblázat tartalmazza a foglalt, illetve szabad mentési időpontokat! Kérem, Aki részt kíván venni a mentésben, az felénk jelezze ezt, és a jelentkezések sorrendjében beírjuk a kívánt időpontba a neveket!

 

- A mentés vége felé közeledve a korán levonult békák már elindulnak visszafelé, az erdőbe, hogy táplálék után nézzenek. Őket csak helyezzük vissza a háló belső oldalára, és ne számoljuk hozzá a mentett békákhoz!

 

-Végül: kötelező felszerelés a KRESZ alapján a fényvisszaverő mellény! A munkát megkönnyíti, ha van nálunk vödör, javasolt a gumicsizma és este zseblámpa - leginkább fejlámpa. A békákat zacskóba ne gyűjtsük, mert az a bőrlégzést akadályozhatja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Oldalmenü
Naptár