Baranya megyében az első szervezett mentés, az 1990-es években, Orfűn, a tó mellett történt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Ott, ez azóta is folyik, több helyen viszont később indult csak hasonló tevékenység. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi Sikondán a mentést az Egyesülettel karöltve.

 

A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. Tudni illik, hogy a szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, "aki" fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, tovább tetézve a dolgot akár hárman négyen is.

 

A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzuk meg, amelyet Sikonda esetében 800 méter hosszan kell kifeszítenünk. A hálóba került békákat azután vödörbe tesszük, átvisszük az úton, és a tóba, vagy a tó mellé helyezzük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Oldalmenü
Naptár